ЯК МОЛОДІ ДОСЛІДНИКИ ВДОСКОНАЛЮЮТЬ МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ ПІД ЧАС ВІЙНИ

ЯК МОЛОДІ ДОСЛІДНИКИ ВДОСКОНАЛЮЮТЬ МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ ПІД ЧАС ВІЙНИ

 

Валерій Желнін, студент 4 курсу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, наразі закінчує навчання на бакалавраті. Протягом всього навчання він активно займався науковою роботою з питань конституційного та муніципального права, публікуючи тези та наукові статті в журналах. Завдяки пропозиції свого наукового керівника — к.ю.н., доцента Антона Чиркіна — Валерій вирішив взяти участь у Третьому Всеукраїнському конкурсі «Краща наукова праця з проблематики муніципального права», проведеному Академією праці, соціальних відносин і туризму за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Робота Валерія з питань недосконалості правового регулювання у частині сповіщення органів державної влади і органів місцевого самоврядування про проведення мирних зібрань, зокрема, в умовах воєнного стану здобула 2-ге місце на конкурсі. Це дало йому можливість пройти стажування у Харківській міській раді та застосувати свої знання на практиці.

 

Право на мирні зібрання є не тільки одним із основоположних прав людини, а й базовим правом, яке є запорукою стабільності діалогу між владою та народом, яке включає в себе право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації. 24 лютого 2022 року у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України воєнний стан був введений на всій території держави. Рідним містом Валерія є Харків, де, зокрема і під час воєнного стану він спостерігав за великою кількістю акцій протесту, маніфестацій, походів тощо громадян, які відстоювали різні думки щодо важливих питань сьогодення — починаючи від вимоги людей спрямувати кошти місцевих бюджетів на потреби ЗС України, закінчуючи важливістю повернення військовополонених до України.

 

Саме це спонукало Валерія обрати тему недосконалості правового регулювання у частині сповіщення органів державної влади і органів місцевого самоврядування про проведення мирних зібрань, зокрема, і в умовах воєнного стану.

 

Валерій наголошує: «Мирні зібрання − це один з найефективніших способів донести думку громадськості, а також необхідність певних змін у політиці, економіці та в інших сферах життя, коли такі демократичні інститути як вибори всеукраїнського та місцевого масштабів, референдуми − фактично заблоковані через правовий режим воєнного стану».

 

У своїй науковій роботі Валерій запропонував наступні законодавчі рішення для удосконалення правового регулювання проведення мирних зібрань:

 

  • прийняття Закону України «Про мирні зібрання»;

  • порядок повідомлення органів місцевого самоврядування про намір провести мирне зібрання та порядок організації й проведення цих зібрань;

  • зміна норм Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо компетенції суду та військових адміністрацій в питанні обмеження права на мирні зібрання.

 

«Завдяки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та Академії праці, соціальних відносин і туризму я мав можливість представити результати власних досліджень на VIIІ Всеукраїнській щорічній науковій конференції «Муніципальна реформа в контексті євроінтеграції України: позиція влади, науковців, профспілок та громадськості» та привернув увагу наукового товариства і громадськості до актуальних проблем муніципального права, в контексті права на мирні зібрання, та шляхів їх вирішення», - каже Валерій.

 

Завдяки перемозі у конкурсі Валерій отримав можливість пройти стажування у Департаменті міжнародного співробітництва Харківської міської ради. Під час свого стажування Валерій розробив юридичний висновок щодо двох важливих постанов КМУ, на яких базується робота цього Департаменту Харківської міської ради: Постанови КМУ від 15 лютого 2002 р. № 153 та від 27 січня 2016 р. № 70. У висновку Валерій зазначив про необхідність прийняття Кабінетом Міністрів «Концепції планування, залучення, ефективного використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги і співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями» та «Стратегії залучення міжнародної технічної допомоги».

 

Валерій розповідає про своє стажування у Департаменті міжнародного співробітництва Харківської міської ради: «Загалом ознайомлення пройшло у дуже позитивній та комфортній атмосфері, я опрацював багато нормативно-правових актів у сфері муніципального права, а також ознайомився з можливостями місцевого самоврядування щодо залучення міжнародної технічної допомоги та розробки проєктів економічного і соціального розвитку України, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями. Ці напрями є дуже актуальними з огляду на військову агресію росії проти України та необхідність відбудови міст, зокрема і Харкова та області».

 

З 2021 року Академія праці, соціальних відносин і туризму за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» провела вже три конкурси «Краща наукова робота з питань муніципального права», щоб підтримати молодих талановитих науковців, які бажають взяти участь в аналізі та розв'язанні проблемних питань законодавства України у сфері місцевого самоврядування. Законодавчі зміни, рекомендовані учасниками, були надані Комітету Верховної Ради України з питань місцевого самоврядування та Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури для розгляду під час законотворчого процесу. Крім того, з 2024 року Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» сприяє залученню переможців конкурсу до стажування в місцевих та державних органах влади.

 

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» активно підтримує юридичну освіту та професійний розвиток молодих юристів, щоб сприяти розвитку системи місцевого самоврядування, яка є більш самостійною, підзвітною громадянам, інклюзивною та здатною надавати якісні послуги.