Історія успіху. Збір інформації

 

ВІД ТЕОРІЇ ДО ПРАКТИКИ: ЯК СТАЖУВАННЯ У ВРУ ДОПОМАГАЄ МОЛОДИМ НАУКОВЦЯМ ЗДОБУТИ БЕЗЦІННИЙ ДОСВІД

Науменко Анна Валеріївна, аспірантка Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України. Працює державним службовцем, та наукову діяльність спрямовує саме на вирішення проблемних питань місцевого самоврядування і покращення взаємодії органів місцевої влади з жителями територіальних громад.

Анна посіла друг місце на Всеукраїнському конкурсі «Краща наукова праця з проблематики муніципального права», що проводився за підтримки USAID «ГОВЕРЛА». Завдяки цьому, вона отримала можливість пройти двотижневе стажування в Комітеті Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, яке відбувалось в онлайн режимі, зважаючи на обставини воєнного стану.

«Стажування в Комітеті Верховної Ради України – це можливість розширення практичних знань, що є невід’ємним елементом розвитку як науковців, так і представників юридичної спільноти. В свої науковій діяльності я часто надаю власні пропозиції по вдосконаленню законодавства у сфері муніципального права. Водночас розуміння практичної діяльності розгляду законодавчих пропозицій дає більш глибинні знання, які неодмінно знайдуть своє втілення в наступних наукових працях».

З метою ознайомлення з характером та особливостями діяльності Комітету, Анна ознайомилася з чинними нормативно-правовими актами, якими керується у своїй діяльності Комітет (Регламент Верховної Ради України, Закони України «Про комітети Верховної Ради України», «Про статус народного депутата України», Постанова Верховної Ради України «Про перелік, кількісний склад і предмети відання комітетів Верховної Ради України дев’ятого скликання» та інші), а також з офіційним веб-сайтом Комітету.

Анна мала можливість безпосередньо долучитися до щоденної роботи Комітету. Зокрема, вона підготувала проекти висновків на проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 10103), та на проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо удосконалення структури управління військовими адміністраціями, поданий народними депутатами України Безгіним В.Ю., Корнієнком О.С., Аліксійчуком О.В. (реєстр. № 10252).

Окрім того, 20.05.2024 Анна взяла участь  у засіданні Комітету з розгляду трьох законопроектів. Відеотрансляція даного засідання є у відкритому доступі за посиланням: https://youtu.be/x8ygb-68cqg?feature=shared. На засіданні Комітету були присутні представники органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади, які мали можливість висловитись з приводу обговорюваних законопроектів. Крім того, важливо зазначити, що під час засідання Комітету Анна мала змогу потрапити і на його закриту частину, що було важливим в отриманні практичного досвіду діяльності Комітету.

«Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» надав мені унікальну можливість ознайомитись з практичними тонкощами діяльності Комітету. Перед проходженням стажування я отримала всю необхідну інформацію, мала можливість узгодити час стажування. Під час проходження стажування відчувалась постійна підтримка та цікавість, що давало усвідомлення опори та надійності. Сподіваюсь таких проектів та їх учасників ставатиме більше, для того щоб наша країни мала вмотивовану до праці молодь, натхненних науковців та мала ефективний розвиток у всіх сферах життєдіяльності», - каже Анна.

Ініціатива стажувань для молодих науковців, запроваджена Проєктом USAID «ГОВЕРЛА», є важливим елементом долучення наукової спільноти до формування практичних пропозиції щодо вирішення проблем законодавтсва, в своїх наукових працях.

«Дякую за можливість проходження стажування в Комітеті Верховної Ради України. В процесі стажування я отримала більш глибокі практичні знання з діяльності Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, що дає розуміння законотворчих процесів, розширює сфери професійних можливостей, а також вплине на формування наукових позицій при написанні статей, тез та дисертаційного дослідження».

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» активно підтримує юридичну освіту та професійний розвиток молодих юристів. З 2021 року Академія праці, соціальних відносин і туризму за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» проводить конкурс «Краща наукова робота з питань муніципального права», щоб підтримати молодих талановитих науковців, які бажають взяти участь в аналізі та вирішенні проблемних питань законодавства України у сфері місцевого самоврядування. Законодавчі зміни, рекомендовані учасниками, передаються Комітету Верховної Ради України з питань місцевого самоврядування та Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури для розгляду під час законотворчого процесу. А переможці конкурсу мають можливість пройти стажування в місцевих та державних органах влади для отримання практичного досвіду та реалізації своїх наукових напрацювань на практиці.