НАУКОВІ ЗНАННЯ НА СЛУЖБІ ГРОМАДИ: ЯК МОЛОДІ НАУКОВЦІ ДОПОМАГАЮТЬ МІСЦЕВОМУ САМОВРЯДУВАННЮ

НАУКОВІ ЗНАННЯ НА СЛУЖБІ ГРОМАДИ: ЯК МОЛОДІ НАУКОВЦІ ДОПОМАГАЮТЬ МІСЦЕВОМУ САМОВРЯДУВАННЮ

Микола Самбор, депутат Прилуцької районної ради, голова Первинної профспілкової організації Прилуцького ВП ЧОО ПАП ОВС України, викладач вищої категорії, кандидат юридичних наук та начальник сектору моніторингу Прилуцького районного відділу поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області, успішно поєднує свій практичний досвід та наукову діяльність для зміцнення законодавчої бази місцевого самоврядування.

Микола здобув перемогу на Всеукраїнському конкурсі «Краща наукова праця з проблематики муніципального права», що проводився Академією праці, соціальних відносин і туризму за підтримки USAID «ГОВЕРЛА». Це дозволило Миколи пройти двотижневе стажування у Бобровицькій міській раді Ніжинського району Чернігівської області.

«Завдяки проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та Академії праці, соціальних відносин і туризму вдалося узагальнити результати емпіричних пошуків та наукових досліджень у сфері права на свободу мирних зібрань. Результати знайшли відображення у науковій праці «Нормативно-правове регулювання права на свободу мирних зібрань», яка високо оцінена конкурсною комісією. Висновки та пропозиції змін до чинних законодавчих актів були спрямовані до Комітету Верховної Ради України», — зазначає Микола.

Стажування у Бобровицькій міській раді дозволило Миколі застосувати свої теоретичні знання та набути практичні навички роботи в органах місцевого самоврядування. Він дослідив проблеми функціонування громади, механізми доступу до служби в органах місцевого самоврядування, а також вивчив досвід роботи ЦНАПу, який активно залучає грантові можливості для надання якісних адміністративних послуг мешканцям громади.

Під час стажування Микола брав участь у підготовці проєктів документів виконавчого комітету міської ради, обговорював питання прийняття рішень органами місцевого самоврядування, готував проєкти рішень ради та виконавчого комітету, а також забезпечував правову підтримку різних організаційних заходів.

Також під час стажування Микола отримав теми для свої подальших наукових досліджень, зокрема щодо зміни механізму зарахування ПДФО, колізій та прогалин законодавства у сфері місцевого самоврядування. Окрім цього, Микола взяв участь у тренінгу із забезпечення права на свободу мирних зібрань за участі представників Бобровицької міської ради (депутатського корпусу), виконавчого комітету, старост, а також виконавчої гілки влади Ніжинського району. Дискусії та обговорення дозволили сформувати висновки про можливості використання результатів дослідження права на свободу мирних зібрань під час реалізації повноважень органів місцевого самоврядування із забезпечення здійснення права на мирні зібрання.

«Саме Програма стажування в органах місцевого самоврядування, підтримана Проєктом USAID «ГОВЕРЛА», дозволила впровадити наукові пошуки у правозастосування, оцінити якість запропонованих змін та можливість їх ефективного впливу на регулювання суспільних відносин, застосувати власні знання, уміння, навички і досвід на користь громади, людей. Щира вдячність за створені умови та надані можливості у підготовці та реалізації змін щодо удосконалення національного законодавства, пошуків формування якісного нормативного матеріалу», - наголошує Микола.

Ініціатива стажувань для молодих науковців, запроваджена Проєктом USAID «ГОВЕРЛА», є важливим елементом долучення наукової спільноти до формування практичних пропозиції щодо вирішення проблем законодавства, в своїх наукових працях.

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» активно підтримує юридичну освіту та професійний розвиток молодих юристів. З 2021 року Академія праці, соціальних відносин і туризму за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» проводить конкурс «Краща наукова робота з питань муніципального права», щоб підтримати молодих талановитих науковців, які бажають взяти участь в аналізі та вирішенні проблемних питань законодавства України у сфері місцевого самоврядування. Законодавчі зміни, рекомендовані учасниками, передаються Комітету Верховної Ради України з питань місцевого самоврядування та Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури для розгляду під час законотворчого процесу. А переможці конкурсу мають можливість пройти стажування в місцевих та державних органах влади для отримання практичного досвіду та реалізації своїх наукових напрацювань на практиці.